Görsel tasavvur, herhangi bir kullanıcı deneyiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir ürün ya da hizmet hakkındaki pozitif bir izlenim yaratmaya destek olabilir ve ek olarak bir ürün ya da hizmeti daha kullanıcı dostu hale getirmeye destek olabilir. Bu yazıda, görsel tasarımın önemini ele alacağız ve etken görsel tasarımların iyi mi oluşturulacağına dair ipuçları vereceğiz.
II. Görsel tasavvur nelerdir?
Görsel tasavvur, bir mesajı ya da fikri ileten görsel öğeler yaratma sanatıdır. Muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir, bunlar içinde şunlar bulunur:
- Dikkat çekmek
- Bir düzenlilik duygusu yaratmak
- İlham veren duygu
- Informasyon sağlama
Görsel tasavvur, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif bağlamlarda kullanılır:
- Internet tasarımı
- Ürün tasarımı
- Grafik tasavvur
- Reklamcılık
III. Görsel tasarımın önemi
Görsel tasavvur, herhangi bir kullanıcı deneyiminin mühim bir parçasıdır. Bir ürün ya da hizmet hakkındaki pozitif bir izlenim yaratmaya destek olabilir ve ek olarak bir ürün ya da hizmeti daha kullanıcı dostu hale getirmeye destek olabilir.
Nielsen Norman Group tarafınca yürütülen bir çalışmada, ilk izlenimlerin %94'ünün görsel faktörlere dayandığı bulunmuş oldu. Bu, bir ürün ya da hizmetin görünümünün, bir kullanıcının onu kullanıp kullanmamaya karar vermesi üstünde mühim bir etkiye haiz olabileceği demektir.
Görsel tasavvur ek olarak bir ürün ya da hizmeti daha kullanıcı dostu hale getirmeye destek olabilir. Kullanıcılar gerekseme duydukları detayları kolayca bulabildiklerinde ve bir ürün ya da hizmette gezinebildiklerinde, pozitif bir tecrübe yaşama olasılıkları daha yüksektir.
IV. Görsel tasarımın unsurları
Etken görsel tasarımlar kurmak için kullanılabilecek bir takım değişik faktör vardır. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Renk
- Biçim
- Tipografi
- Sahneler
Bu öğelerin her biri değişik efektler yaratmak için kullanılabilir ve benzersiz ve akılda kalıcı görsel tasarımlar yaratmak için muhtelif şekillerde birleştirilebilirler.
V. Görsel tasarımın ilkeleri
Görsel tasavvur öğelerine ayrıca, etken görsel tasarımlar kurmak için kullanılabilecek bir takım prensip de vardır. Bu ilkeler şunları ihtiva eder:
- Balans
- Sıradüzen
- Zıtlık
- Tekrarlama
Bu prensipler doğru kullanıldığında hem görsel olarak cazibeli bununla beraber etken görsel tasarımlar meydana getirmeye destek olabilir.
VI. Etken görsel tasavvur iyi mi oluşturulur?
Etken görsel tasarımlar kurmak için yapabileceğiniz bir takım şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Rengi etken bir halde kullanın
- Doğru yöntemleri seçin
- Tipografiyi zekice kullanın
- Müsait görselleri seçin
Ek olarak görsel tasavvur prensiplerinin bilincinde olmalı ve bunların etken tasarımlar kurmak için iyi mi kullanılabileceğini bilmelisiniz.
VII. Görsel tasavvur araçları
Görsel tasarımlar kurmak için kullanabileceğiniz birçok değişik enstruman vardır. Bu araçlar şunları ihtiva eder:
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Eskiz
- Vizyonda
Bu araçların her birinin kendine has kuvvetli ve cılız yönleri vardır ve ihtiyaçlarınıza en müsait aracı seçmelisiniz.
VIII. Etken görsel tasarımın olay emekleri
Görsel tasarımın etkinliğini yayınlayan bir takım olay emek harcaması vardır. Bu olay emekleri şunları ihtiva eder:
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Maddi rezonans | Bir ürün ya da hizmet ile kullanıcıları içinde görsel öğelerin kullanması yöntemiyle kuvvetli bir bağ oluşturulması. |
Görsel deneyimler | Kullanıcılar için sürükleyici ve ilginç bir tecrübe yaratmak amacıyla görsel öğelerin kullanılması. |
Kalıcı izlenimler | Kullananların zihninde bir ürün ya da hizmet hakkındaki pozitif ve akılda kalıcı bir izlenim yaratılması. |
Kullanıcı deneyimi | Bir kullanıcının bir ürün ya da hizmetle etkileşime girdiğinde yaşamış olduğu genel tecrübe. |
Tasavvur | Hem işlevsel bununla beraber güzel duyu açıdan hoş ürün ve hizmetler yaratmanın sanatı ve bilimi. |
II. Görsel tasavvur nelerdir?
Görsel tasavvur, hem güzel duyu açıdan hoş bununla beraber bir mesajı iletmede etken olan görsel iletişimler yaratma sanatı ve bilimidir. Grafik tasavvur, internet tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı ve hareketli grafikler dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif disiplinleri kapsar.
Görsel tasavvur, logolar, internet sayfaları, reklamlar, ürün ambalajları ve kullanıcı arayüzleri dahil olmak suretiyle muhtelif değişik görsel haberleşme türleri kurmak için kullanılır. Pozitif bir kullanıcı deneyimi yaratmak ve bir markanın mesajını etken bir halde iletmek için önemlidir.
III. Görsel tasarımın önemi
Görsel tasavvur birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, pozitif bir kullanıcı deneyimi yaratmaya destek olabilir. Kullanıcılar iyi görsel tasarıma haiz bir internet sayfası ya da tatbik ile etkileşime girdiğinde, pozitif bir tecrübe yaşama ve gelecekte siteye ya da uygulamaya geri dönme olasılıkları daha yüksektir. İkincisi, görsel tasavvur bir mesajı ya da markayı iletmeye destek olabilir. İyi tasarlanmış bir internet sayfası ya da tatbik, bir firma ya da kurum hakkındaki kuvvetli bir izlenim yaratmaya destek olabilir ve yeni müşteriler ya da istemciler çekmeye destek olabilir. Üçüncüsü, görsel tasavvur bir internet sitesinin ya da uygulamanın kullanılabilirliğini iyileştirmeye destek olabilir. Kullanıcılar aradıklarını kolayca bulabildiklerinde ve sitede ya da uygulamada gezinebildiklerinde, pozitif bir tecrübe yaşama olasılıkları daha yüksektir.
IV. Görsel tasarımın unsurları
Görsel tasavvur öğeleri herhangi bir görsel kompozisyonun yapı taşlarıdır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Şekil
- Astar
- Biçim
- Feza
- Renk
- Doku
- Kıymet
- Hareket
Görsel tasarımın her bir öğesi değişik efektler yaratmak ve değişik mesajlar iletmek için kullanılabilir. Mesela, biçim bir istikrar ya da hareket hissi yaratmak için kullanılabilir, çizgi doğrultu ya da vurgu yaratmak için kullanılabilir ve biçim bir balans ya da kontrast hissi yaratmak için kullanılabilir.
Görsel tasavvur öğelerini kullanma şekliniz, iletmek arzu ettiğiniz genel mesaja ve ulaşmaya çalıştığınız kesime bağlı olacaktır. Görsel tasarımın değişik öğelerini ve bunların beraber iyi mi kullanılabileceğini anlayarak, kitlenizde yankı uyandıracak kuvvetli ve etken görsel kompozisyonlar yaratabilirsiniz.
V. Görsel tasarımın ilkeleri
Görsel tasavvur ilkeleri, etken ve görsel olarak cazibeli tasarımlar oluşturmanıza destek olan kılavuzlardır. Bu ilkeler şunları ihtiva eder:
- Balans: Tasarımınızın öğeleri balans duygusu yaratacak biçimde düzenlenmelidir.
- Vurgu: Tasarımınızdaki bir öğenin, dikkati çekebilmek için ötekilerden daha bariz olması icap eder.
- Kontrast: Zıt renklerin, şekillerin ve dokuların kullanması görsel alaka yaratabilir ve tasarımınızı daha dinamik hale getirebilir.
- Yine: Tasarımınızda öğeleri tekrarlamak birlik ve bütünlük duygusu yaratmaya destek olabilir.
- Hizalama: Tasarımınızın unsurları, düzenlilik ve yapı duygusu yaratacak biçimde hizalanmalıdır.
- Sıradüzen: Tasarımınızın unsurları, izleyicinin gözünü tasavvur süresince yönlendirecek biçimde düzenlenmelidir.
Bu prensipleri izleyerek hem etken bununla beraber görsel olarak ilginç görsel tasarımlar yaratabilirsiniz.
VI. Etken görsel tasavvur iyi mi oluşturulur?
Etken görsel tasarıma katkıda bulunan bir takım unsur vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Netlik: Görsel tasavvur net ve anlaşılması basit olmalıdır. Kullanıcı mühim detayları süratli ve basit bir halde tanımlayabilmelidir.
- Tutarlılık: Görsel tasavvur tutarlı ve tutarlı olmalıdır. Tasarımın değişik unsurları birleşik bir tüm kurmak için beraber çalışmalıdır.
- Basitlik: Görsel tasavvur sıradan ve tertipli olmalıdır. Kullanıcı, data miktarı ya da tasarımın karmaşıklığı tarafınca bunaltmamalıdır.
- Romantik cazibe: Görsel tasavvur kullanıcının duygularına hitap etmelidir. Tasavvur kullanıcıya bir şeyler hissettirmelidir, talep eder coşku, talep eder merak, talep eder ilinti duygusu olsun.
Bu genel prensiplere ayrıca, etken görsel tasavvur kurmak için bir takım hususi ipucu da vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Rengi etken bir halde kullanın. Renk, bir ruh hali yaratmak, mühim bilgilere dikkat çekmek ve kullananların arayüzde gezinmesine destek olmak için kullanılabilir.
- Tipografiyi etken bir halde kullanın. Tipografi, data hiyerarşisi kurmak, mühim noktaları vurgulamak ve metni okunması basit hale getirmek için kullanılabilir.
- Görselleri etken bir halde kullanın. Görseller kavramları işaret etmek, bir öykü bahsetmek ve kullanıcıyı etkilemek için kullanılabilir.
- Boşlukları etken bir halde kullanın. Boşluklar görsel aşama kurmak, okunabilirliği çoğaltmak ve tasarımı görsel olarak daha cazibeli hale getirmek için kullanılabilir.
Bu ilke ve ipuçlarını izleyerek, iş hedeflerinize ulaşmanıza destek olacak etken görsel tasarımlar oluşturabilirsiniz.
VII. Görsel tasavvur araçları
Görsel tasarımlar kurmak için hem yazılım bununla beraber donanım dahil olmak suretiyle muhtelif araçlar mevcuttur. En popüler yazılım araçlarından bazıları Adobe Photoshop, Illustrator ve InDesign'dır. Bu programlar kullananların görseller, çizimler ve düzenler oluşturmasına ve düzenlemesine imkan tanır. Öteki popüler yazılım araçları içinde Sketch, Figma ve Adobe XD bulunur. Bu programlar bilhassa kullanıcı deneyimi tasarımı için tasarlanmıştır ve kullananların tel çerçeveler, prototipler ve kullanıcı akışları oluşturmasına imkan tanır.
Yazılımlara ayrıca, görsel tasavvur için kullanılabilen bir takım donanım aracı da vardır. En popüler donanım araçlarından bazıları çizim tabletleri, kalemler ve fer kutularıdır. Çizim tabletleri kullananların dijital çizimler ve çizimler oluşturmasına imkan tanırken, kalemler dokunmatik ekranlı cihazlarla etkileşim oluşturmak için kullanılabilir. Fer kutuları, sanat eserlerini daha basit görülebilmesi ve düzenlenebilmesi için aydınlatmak için kullanılır.
Görsel tasavvur için en iyi araçlar, kullanıcının muayyen gereksinimlerine bağlı olarak değişecektir. Birtakım kullanıcılar tasarımlarını kurmak için muhtelif araçlara gerekseme duyabilirken, ötekiler yalnızca birkaç temel araca gerekseme duyabilir. Değişik araçları tecrübe etmek ve sizin için en iyi olanları bulmak önemlidir.
Etken görsel tasarımın olay emekleri
Bu kısımda, etken görsel tasarıma ilişik birtakım olay çalışmalarına bakacağız. Bu olay emekleri, görsel tasarımın pozitif bir kullanıcı deneyimi yaratmak, marka bilinirliğini çoğaltmak ve satışları yönlendirmek için iyi mi kullanılabileceğini gösterecektir.
Etken görsel tasarıma bir misal Airbnb şirketinin internet sitesidir. Airbnb'nin internet sayfası, kullananların aradıklarını kolayca bulmasını elde eden pak ve mütevazı bir tasavvur kullanır. Internet sayfası ek olarak pozitif ve davetkar bir atmosfer yaratmak için parlak renkler ve görseller kullanır.
Etken görsel tasarımın bir öteki örneği de Nike şirketinin logosudur. Nike'ın logosu sıradan ve akılda kalıcıdır ve firmanın marka değerlerini anında andırır. Amblem ek olarak Nike'ın bütün marketing materyallerinde tutarlı bir halde kullanılır ve bu da kuvvetli bir marka kimliği meydana getirmeye destek sunar.
En son, Apple iPhone ürününün ambalajına bakabiliriz. Apple'ın ambalajı hem şık bununla beraber işlevsel olacak biçimde tasarlanmıştır. Ambalaj ek olarak ürün için bir beklenti ve coşku duygusu yaratmak için kullanılır.
Bunlar etken görsel tasarımın yalnız birkaç örneğidir. Etken bir halde kullanıldığında, görsel tasavvur bir firmanın kârlılığı üstünde pozitif bir tesir yaratabilir.
IX.
Bu makalede, görsel tasarımın önemini ve etken görsel deneyimlerin iyi mi yaratılacağını ele aldık. Görsel tasarımın değişik unsurlarını ve ilkelerini, ek olarak görsel olarak cazibeli ve ilginç tasarımlar yaratmak için kullanılabilecek araçları ve teknikleri inceledik. Ek olarak, kendi projeleriniz için esin kaynağı olabilecek etken görsel tasavvur olay emekleri da sağladık.
Bu yazıda özetlenen prensipleri ve teknikleri izleyerek, hedef kitlenizde yankı uyandıracak ve kalıcı bir izlenim bırakacak görsel deneyimler yaratabilirsiniz.
S: Maddi rezonans nelerdir?
A: Malzeme rezonansı, görsel öğelerin kullanımıyla kalıcı bir izlenimin yaratılmasıdır. Renkler, şekiller, dokular ve öteki öğelerin görsel olarak cazibeli ve ilginç bir halde kullanılmasıyla elde edilebilir.
S: Görsel deneyimlerle kalıcı izlenimler yaratmanın yararları nedir?
A: Görsel deneyimlerle kalıcı izlenimler yaratmanın birçok faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Marka bilinirliğinin artması
- Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi
- Artan satışlar
S: Görsel deneyimlerle kalıcı izlenimler iyi mi yaratabilirim?
Görsel deneyimlerle kalıcı izlenimler yaratmanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Yüksek kaliteli görseller ve videolar kullanın
- Görsel olarak cazibeli bir kullanıcı arayüzü oluşturun
- İlgi cazibeli ve akılda kalıcı renkler ve şekiller kullanın
0 Yorum