Hususiyet | Tarif |
---|---|
Biyoçeşitlilik | Dünya üstündeki hayat çeşitliliği, nebat, hayvan ve mikroorganizmaların değişik türleri ve her tür içerisindeki genetik çeşitlilik de dahil. |
Koruma | Yaban yaşamı, ormanlar ve su şeklinde organik kaynakların hem şimdiki bununla beraber gelecek nesillerin yararına korunması. |
Ekoloji | Organizmalar ile çevreleri arasındaki etkileşimlerin incelenmesi. |
Kentsel ekoloji | Kentsel alanlarda organizmalar ile çevreleri arasındaki etkileşimlerin incelenmesi. |
Yaban yaşamı | Evcilleştirilmemiş ya da tutsaklık altında tutulmamış, yırtıcı doğada yaşayan hayvanlar ve bitkiler. |
Kentsel Biyoçeşitlilik Nelerdir?
Kentsel biyoçeşitlilik, kentlerde ve etrafında yaşayan nebat ve hayvan çeşitliliğini anlatım eder.
Kentsel alanların çoğu zaman yaban hayatından mahrum olduğu düşünülür, sadece konum bu şekilde değildir. Aslen kentler, en yoğun sözü geçen alanlarda bile şaşırtıcı derecede yüksek bir biyolojik çeşitliliği destekleyebilir.
Kentsel biyoçeşitlilik birçok nedenden ötürü önemlidir. Tozlaşma, haşere kontrolü ve su arıtımı şeklinde birçok ekosistem hizmeti sağlar. Ek olarak şehirlerde yaşayan insanoğlu için rekreasyonel fırsatlar da sunar.
Sadece kentsel biyolojik çeşitlilik, habitat kaybı, kirlilik ve iklim değişikliği şeklinde bir takım faktörün tehdidi altında.
3. Kentsel Biyoçeşitliliğin Yararları
Kentsel biyolojik çeşitliliğin insanlara ve çevreye pek oldukca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Tozlaşma: Kentsel alanlar arılar, kelebekler ve sinek kuşları şeklinde muhtelif polinatörlere ev sahipliği yapar. Bu polinatörler bitkilerin büyümesini desteklemeye destek sunar ve bu da öteki yaban yaşamı için yemek ve barınak sağlar.
- Yemek: Kentsel alanlar, meyve, sebze ve otlar dahil olmak suretiyle muhtelif besin ürünlerini destekleyebilir. Bu mamüller hem insanoğlu bununla beraber yaban yaşamı için yemek sağlayabilir.
- Su arıtma: Kent ağaçları ve nebat örtüsü suyu filtrelemeye ve kirliliği azaltmaya destek sunar. Bu pak su içme, sulama ve rekreasyon için kullanılabilir.
- Karbon sekestrasyonu: Kentsel ağaçlar ve nebat örtüsü atmosferden karbondioksiti emmeye destek sunar. Bu, sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliğini hafifletmeye destek sunar.
- Ruh sağlığı: Doğada süre geçirmenin ruh sağlığını ve refahı iyileştirdiği gösterilmiştir. Kentsel yeşil alanlar, insanların doğayla irtibat kurması ve stresi azaltması için fırsatlar sunar.
4. Kentsel Biyoçeşitliliğe Yönelik Zorluklar
Kentleşme, biyolojik çeşitlilik açısından bir takım güçlük ortaya çıkarıyor, bunlardan bazıları:
- Habitat kaybı ve parçalanması
- Kirlilik
- İklim değişikliği
- İstilacı türler
- Aşırı sömürü
Bu zorluklar kentsel yaban yaşamının bolluğu ve dağılımı üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir ve şehirlerin sıhhatli ekosistemleri desteklemesini zorlaştırabilir.
Habitat kaybı ve parçalanması, kentsel biyoçeşitliliğin yüz yüze olduğu en ciddi zorluklardan biridir. Metropoller büyüdükçe organik alanlara saldırı ederek habitatı yok eder ve kalan habitat parçalarını parçalayarak yırtıcı hayatın yemek, barınak ve eş bulmasını zorlaştırır ve popülasyon düşüşlerine yol açabilir.
Kirlilik, kentsel biyoçeşitliliğe yönelik bir öteki büyük tehdittir. Hava kirliliği, su kirliliği ve gürültü kirliliğinin tamamı yaban yaşamı üstünde negatif etkilere haiz olabilir. Hava kirliliği akciğerlere ve teneffüs sistemlerine zarar verebilir, su kirliliği yemek ve su kaynaklarını kirletebilir ve gürültü kirliliği iletişimi ve üremeyi bozabilir.
İklim değişikliği bununla beraber kentsel biyoçeşitlilik için de mühim bir zorluktur. İklim değişikliği yaklaşık küresel sıcaklığın artmasına niçin oluyor ve bu da yağış düzenlerinde, deniz seviyelerinde ve öteki etraf koşullarında değişikliklere yol açıyor. Bu değişimler yaban yaşamının ahenk sağlamasını zorlaştırabilir ve popülasyon düşüşlerine yol açabilir.
İstilacı türler, kentsel biyoçeşitliliğe yönelik bir öteki zorluktur. İstilacı türler, bir bölgeye getirilen ve yerleşik hale gelen yerli olmayan türlerdir. İstilacı türler, kaynaklar için yerli türlerle rekabet edebilir, gıda ağlarını bozabilir ve rahatsızlıkları bulaştırabilir.
Aşırı sömürü, kentsel biyoçeşitliliğe yönelik son zorluktur. Aşırı sömürü, bir türün popülasyonunun tehdit dibine gireceği noktaya kadar avlanması ya da hasat edilmesi niteliğinde meydana gelir. Aşırı sömürü, yaban yaşamı popülasyonları üstünde yıkıcı bir etkiye haiz olabilir ve neslin tükenmesine yol açabilir.
Bu zorluklar ciddi, sadece aşılmaz değil. Beraber emek vererek daha sürdürülebilir ve biyolojik çeşitliliği daha çok destekleyen kentler yaratabiliriz.
5. Kentsel Biyoçeşitliliğin Korunmasına Yönelik Çözümler
Kentsel biyolojik çeşitliliği korumak için birçok yol vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Park, bahçe, yeşil çatı şeklinde yeşil alanların oluşturulması ve bakımı.
- Yeşil alanları birbirine bağlayarak yaban yaşamı koridorları yaratmak.
- Pestisit ve herbisit kullanımını en aza indiren sürdürülebilir peyzaj uygulamalarının kullanılması.
- Fer kirliliğinin azaltılması.
- Mahalli nebat ve hayvanların kullanımının teşvik edilmesi.
- Kentsel biyoçeşitliliği korumuş olan politikalar kurmak.
Bu ve öteki çözümleri uygulayarak kentsel biyoçeşitliliğin korunmasına destek olabilir ve şehirlerin canlı ve sürdürülebilir hayat alanları olmasını sağlayabiliriz.
vi. Kentsel Biyoçeşitliliğin Olay Emekleri
Dünya genelinde kentsel biyoçeşitliliği korumak ve geri kazandırmak için çalışan birçok kent örneği bulunmaktadır. Bu olay faaliyetlerinden bazıları şunlardır:
- New York Şehri'nin Yeşil Altyapı Planı: Bu plan, şehirde parklar, bahçeler ve yeşil çatılar şeklinde daha çok yeşil alan yaratmak için son on yılda uygulandı. Plan ek olarak taşkınları azaltmaya ve hava standardını iyileştirmeye destek oldu.
- San Francisco'nun Kentsel Orman Planı: Bu plan 1982'den beri yürürlüktedir ve şehrin ağaç örtüsünü %20'den %34'e çıkarmaya destek olmuştur. Plan ek olarak hava standardını iyileştirmeye, enerji kullanımını azaltmaya ve sakinler için gölge sağlamaya destek olmuştur.
- Londra'nın Şehri Yeşillendirme Programı: Bu program 2008'den beri yürürlüktedir ve şehirde yeni parklar ve bahçeler yaratılmasına destek olmuştur. Program ek olarak hava kirliliğini azaltmaya ve sakinlerin hayat standardını iyileştirmeye destek olmuştur.
Bunlar, şehirlerin kentsel biyoçeşitliliği korumak ve geri kazandırmak için çalmış olduğu birçok yoldan bir tek birkaçı. Beraber emek vererek, hem insanoğlu bununla beraber yaban yaşamı için daha sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler yaratabiliriz.
Kentsel biyoçeşitlilik karmaşa ve oldukca yönlü bir mevzudur. Kentsel biyoçeşitliliği korumak için birçok güçlük vardır, sadece daha sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler yaratmak için de birçok fırsat vardır. Kentsel biyoçeşitliliğin faydalarını ve korunmasına yönelik zorlukları anlayarak, hem insanoğlu bununla beraber yaban yaşamı için sıhhatli kentler yaratmak için adımlar atabiliriz.
Bu makaleden çıkarılacak birtakım mühim sonuçlar şunlardır:
- Kentsel alanlar şaşırtıcı derecede yüksek çeşitlilikte nebat ve hayvana ev sahipliği yapmaktadır.
- Kentsel biyolojik çeşitliliğin insanlara pek oldukca faydası vardır; bunlar içinde hava kalitesinin artması, kabahat oranlarının azalması ve insan refahının artması yer alır.
- Kentsel biyolojik çeşitliliğe yönelik başlıca tehditler habitat kaybı, kirlilik ve iklim değişikliğidir.
- Kentsel biyoçeşitliliği korumak için daha çok yeşil alan yaratmak, kirliliği azaltmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek şeklinde birçok şey yapılabilir.
Beraber emek vererek hem insanoğlu bununla beraber yaban yaşamı için sıhhatli kentler yaratabiliriz.
Kaynaklar
Kentsel biyoçeşitlilik ile alakalı daha çok informasyon edinmek için birtakım kaynaklar şunlardır:
Biyoçeşitlilik nelerdir?
Biyoçeşitlilik, nebat, hayvan, mantar ve mikroorganizmaların değişik türlerini ve her tür içerisindeki genetik çeşitliliği içeren Dünya üstündeki hayat çeşitliliğidir.
Kentsel biyoçeşitlilik nelerdir?
Kentsel biyolojik çeşitlilik, şehirlerde ve kasabalarda yaşayan değişik nebat, hayvan, mantar ve mikroorganizma türlerini içeren kentsel alanlardaki hayat çeşitliliğini anlatım eder.
Kentsel biyoçeşitliliğin yararları nedir?
Kentsel biyolojik çeşitliliğin şehirlere pek oldukca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Hava kalitesinin iyileştirilmesi
* Gürültü kirliliğinin azaltılması
* Yaban yaşamı için yemek ve barınak sağlamak
* İnsan sağlığını ve refahını desteklemek
Kentsel biyoçeşitliliğin önündeki zorluklar nedir?
Kentleşme, biyolojik çeşitlilik açısından bir takım güçlük ortaya çıkarıyor, bunlardan bazıları:
* Habitat kaybı
* Kirlilik
* İklim değişikliği
* İstilacı türler
Kentsel biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik çözümler nedir?
Kentsel biyolojik çeşitliliği korumak için yapılabilecek birçok şey vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Yeşil alanlar yaratmak
* Kirliliğin azaltılması
* Su kalitesinin korunması
* İstilacı türlerin yönetimi
Kentsel biyoçeşitliliğe ait birtakım misal emekler nedir?
Dünya çapında kentsel biyoçeşitliliği korumak ve eski haline getirmek için çalışan oldukca sayıda kent bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
* New York Şehri
* Londra
* Paris
* Sidney
Kentsel biyoçeşitliliğin geleceği nelerdir?
Kentsel biyoçeşitliliğin geleceği belirsizdir, sadece şehirlerin biyoçeşitliliğin korunması için mühim merkezler olma potansiyeli vardır. Kentsel biyoçeşitliliği korumak ve eski haline getirmek için adımlar atarak kentler, insanoğlu ve yaban yaşamı için daha sıhhatli ve daha sürdürülebilir bölgeler yaratabilir.
S: Biyoçeşitlilik nelerdir?
A: Biyoçeşitlilik; nebat, hayvan ve mikroorganizma türlerini içeren Dünya üstündeki hayat çeşitliliğidir.
S: Kentsel biyolojik çeşitlilik nelerdir?
A: Kentsel biyolojik çeşitlilik, kentlerde yaşayan değişik nebat, hayvan ve mikroorganizma türlerini içeren kentsel alanlardaki hayat çeşitliliğini anlatım eder.
S: Kentsel biyoçeşitliliğin yararları nedir?
A: Kentsel biyolojik çeşitliliğin birçok faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Bitkilerin ve öteki bitkilerin tozlaşması
- Besin üretimi
- Su arıtma
- Karbon sekestrasyonu
- Aşınma kontrolü
- Rekreasyon ve güzel duyu kıymet
0 Yorum